Gåsamiddag på Blåsingsborg

En härlig traditionell gåsamiddag i äkta Skånsk miljö, mitt på Österlen. Den fyllda gåsen steks med kärlek i ugnen medan soppan sjuder försiktigt på spisen med kryddor och vin.

Gåsamiddag - En riktig festkväll på Österlen!

Vår traditionella gåsmiddag med alla tillbehör är en riktig festmåltid.
Innan den gyllenbruna gåsen serveras med alla passande tillbehör få gästerna njuta av av en välsmakande svartsoppa.
Den mustiga soppan som enligt tradition är gjord på gåsblod, kryddad med nejlikor, ingefära, kryddpeppar och en rimlig mängd konjak.
Gåsen serveras med Blåsingsborgs klassiker, potatiskaka, tillsamman med smörstekt brysselkål, svartvinbärsglaserat äpple, rödkål och givetvis en fyllig gåsasås.
Efter middagen presenteras en härlig anrättning med variation på höstens äpple, vanilj, mandel och kanel.
Gåsmiddag på Blåsingsborg

Fredag & Lördag, 6/7 Nov, 13/14 Nov

Historia

Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november, ofta med gåsmiddag. Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan, 11 november. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne. Mårten har fått sitt namn efter helgonet Martin av Tours. 

Martinsdagen firades ursprungligen inför den 40 dagar långa fastetiden som sträckte sig fram till jul, en influens i kristendomen som bottnar i det då starka bysantinska inflytandet. Julfastan inom katolska kyrkan är idag i princip borta, men återfinns ännu i den ortodoxa kyrkan. 

Dagens tradition hänger samman med att helgonet Martinus (senare Martin av Tours) firas den 11 november. Martinius var ursprungligen en romersk soldat från det område som idag är Ungern. Enligt sägnen ville invånarna i staden Tours göra honom till biskop mot hans vilja. För att slippa det ansvaret gömde sig Martinius bland gässen, men gässen kacklade och avslöjade honom vilket ledde till att han trots allt blev biskop. Gässen äts därför som straff för att de avslöjade Martinius. Händelsen lär ha utspelat sig den 11 november 371.